flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз даних судової статистики за І півріччя 2014 року

Аналіз даних судової статистики за І півріччя 2014 року
Приписами статті 3 Конституції України встановлено, що людини, її життя і здоровя, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
 Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Особлива роль у захисті прав і свобод належить суду. Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав та законних інтересів суспільства й держави.
У   І  півріччі  2014 року  діяльність Пирятинського районного суду Полтавської області (далі суд) була спрямована на  реалізацію  конституційних гарантій забезпечення захисту прав і свобод громадян та юридичних осіб і здійснювалася  відповідно до конституційних засад судочинства.
За І півріччя 2014 року судом було розглянуто 246 справ кримінального судочинства, 565 цивільних справ, 19 справ адміністративного судочинства та 370 справ про адміністративні правопорушення.
Усього судом за І півріччя 2014 року було розглянуто 1200 справ різних категорій, таким чином, ураховуючи, що в суді фактично працює 3 професійних судді, середньомісячне  навантаження на кожного суддю в середньому становило 33 справи.
Здійснення кримінального судочинства
Завданнями кримінального провадження (судочинства) є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.
За І півріччя 2014 року на розгляді в суді перебувало 93 кримінальні провадження відносно 100 осіб, із яких у 76 провадження закінчено відносно 81 особи та 17 кримінальних проваджень відносно 19 осіб на 01.07.2014 знаходилися у залишку.
Із 76 розглянутих кримінальних проваджень:
61 завершено із ухваленим обвинувального вироку, 27 із яких обвинувальні вироки про затвердження угод про визнання винуватості та про примирення;   
11 завершено з постановленням ухвали про закриття провадження в справі;
3 кримінальні провадження направлено для визначення підсудності та в 1 кримінальному провадженні ухвалою суду були застосовані примусові заходи медичного характеру;
За І півріччя 2014 року судом було засуджено 66 осіб. Відносно 11 осіб кримінальні провадження ухвалою суду були закриті,відносно 1 особи судом були застосовані примусові заходи медичного характеру та кримінальні провадження відносно 3 осіб були направлені для визначення підсудності.
Із 66 осіб засуджених судом, як це видно на графіку №1:
- 33 особи засуджені за вчинення злочину проти власності;
- 12 осіб засуджені за вчинення злочину у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;
- 5 осіб засуджені за вчинення злочину проти життя та здоров’я особи;
- 5 осіб засуджені за вчинення злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту;
- 4 особи засуджені за вчинення злочинів проти громадської безпеки;
- 3 особи засуджені за вчинення злочину проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина;
- 1 особа засуджена за вчинення злочину проти у сфері службової діяльності пов’язаною з наданням публічних послух;
- 1 особа засуджена за вчинення злочину проти правосуддя;
- 1 особа засуджена за вчинення злочину проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та обєднань громадян;
- 1 злочин у сфері господарської діяльності.
 
Із 11 осіб кримінальні провадження відносно яких закриті судом:
відносно 6 осіб закриті кримінальні провадження за підозрою у вчиненні злочинів проти життя та здоров’я особи;
- відносно 2 осіб закриті кримінальні провадження за підозрою у вчинені злочинів проти безпеки дорожнього руху та  експлуатації транспорту;
відносно 6 осіб закриті кримінальні провадження за підозрою у вчинені злочину проти громадської безпеки.
відносно 1 особи закрите кримінальне провадження за підозрою у вчиненні злочину проти власності.
відносно 1 особи закрите кримінальне провадження за підозрою у вчиненні злочину проти громадської безпеки.
- відносно 1 особи закрите кримінальне проваження злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозвязку.
Підставами для закриття кримінальних проваджень були:
відмова потерпілого від обвинувачення (п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК), на підставі якої закрито 7 кримінальних проваджень відносно 7 осіб;
звільнення особи від кримінальної відповідальності (п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК), на підставі якої закрито 4 кримінальних проваджень відносно 4 осіб. У свою чергу найбільше поширеною підставою для звільнення осіб від кримінальною відповідальністю була примирення обвинуваченого з потерпілим (ст. 46 КК).
Судом призначалися такі покарання:
позбавлення волі відносно 7 осіб, що становить 19 % від загальної призначеної кількості основних покарань;
штраф  відносно 19 осіб на загальну суму 20485 гривень, що становить 51 % від загальної кількості призначених покарань;
громадські роботи відносно 7 осіб, що становить 19 % від загальної кількості призначених покарань;
обмеження волі відносно 2 осіб, що становить 5 % від загальної кількості призначених покарань;
арешт відносно 2 осіб, що становить 5 % від загальної кількості призначених покарань.
Крім цього, як додаткові покарання судом застосовувалися :
позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю відносно 1 особи;
конфіскація майна  відносно 1 особи;
- позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або, кваліфікаційного класу відносно 1 особи.
Також, судом було звільнено від відбування покарання на підставі Закону України «Про амністію в 2014 році» 3 особи та звільнено від відбування покарання із випробуванням з  іспитовим строком 29 осіб.
 
Порівнюючи кількість кримінальних проваджень, що перебували на розгляді у суді в І півріччі 2013 року, - 55 кримінальних проваджень, із кількістю кримінальних проваджень, що перебували на розгляді у суді в І півріччі 2014 року, - 93 кримінальних проваджень, можна зробити висновок про істотне збільшення їх кількості.
 До апеляційного суду Полтавської області у І півріччі 2014 року було оскаржено 4 вироки, із них залишено без змін 2 вироки, змінено  2 вироки та 1 вироки уточнено.
Розгляд цивільних справ
Цивільне судочинство — це врегульований нормами цивільного процесуального права порядок провадження в цивільних справах, який визначається системою взаємопов’язаних цивільних процесуальних прав та обов’язків і цивільних процесуальних дій, якими вони реалізуються їх суб’єктами — судом і учасниками процесу.
Завданням цивільного судочинства є охорона прав та законних інтересів фізичних, юридичних осіб, держави шляхом всебічного розгляду та вирішення цивільних справ у повній відповідності з чинним законодавством.
У І півріччі 2014 року в проваджені суду перебувало 410 цивільних справ позовного провадженняіз них розглянуто 291, із них з постановленням рішення закінчено 253 справ, із закриттям провадження у справі 16 справ та із  залишенням заяви без розгляду 17 справ. Станом на 01.07.2014 у залишку знаходилося 119 цивільних справ позовного провадження.
Порівнюючи дані показники з аналогічними даними за І півріччям 2013 року, а це 362 цивільних справ, які перебували в провадженні суду та 310 цивільних справ, які розглянуті судом, можна стверджувати про збільшення в І півріччі 2014 року загальної кількості цивільних справ, що перебували в провадженні суду, разом з тим, кількість розглянутих цивільних справ за звітний період зменшилась.
Основну частку розглянутих судом цивільних справ (291 справи), становлять справи позовного провадження, в залежності від їх предмету можна виділити  такі найбільші категорії справ, як справи про:
спори щодо права власності та інші речові права – 53 справи;
спори, що виникають із договорів – 82 справи;
спори щодо недоговірних зобов’язань – 10 справ;
спори щодо виникають із сімейних правовідносин – 104 справи;
спори, що виникають із трудових правовідносин – 18 справ.
За даний звітний період у провадженні суду  знаходилося 83  цивільні справи окремого провадження, із яких розглянуто 76 та станом на 01.07.2014 в залишку знаходилося 7 цивільних справ окремого провадження.
Для порівняння, у І півріччі 2013 року в проваджені суду перебувало 76 цивільних справ окремого провадження, із яких було розглянуто 68. Таким чином, можна стверджувати про збільшення кількості таких справ в І півріччі 2014 року.
Із 76 розглянутих за звітний період цивільних справ окремого провадження:
-  72 розглянуто з постановленням рішення;
- у 2 справах провадження закрито;
- у 1 справі провадження закінчено із залишенням заяви без розгляду та 1 справа передана до іншого суду.
Найбільш поширеними справами окремого провадження були справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, так як у провадженні суду за І півріччя 2014 року перебувало 46 таких справ, що на 4 справи більше ніж за аналогічний період минулого року. Найменш поширеними справами окремого провадження є справа про визнання спадщини відумерлою (справа 1 відумерлою).
За перше півріччя 2013 року в провадженні суду перебувало 101 цивільна справа наказного провадження, із яких розглянуто 99 та станом на 01.07.2014 знаходилося в залишку 2 справи.
У 99 розглянутих цивільних справах наказного провадження задоволено заяву про видачу судового наказу було в 97 справах та у 2 справах у задоволені таких заяв було відмовлено.
Крім цього, розглянуті справи даної категорії можна розділити на
-         про стягнення заробітної плати -  20;
-         про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг -77.
 
За вказаний період до суду надійшло 5 заяв про скасування судового наказу, із яких 4 задоволено судом, а 1 заява залишена без задоволення.
До апеляційного суду Полтавської області за І півріччя 2013 року було оскаржено 21 рішення суду та 6 ухвал, з яких залишено без змін – 14 рішень та 4 ухвали, скасовано –3 рішення та 1 ухвала, змінено – 1 рішення, повернуто апелянту 3  рішення та 1 ухвала.
Розгляд справ адміністративного судочинства
Адміністративне судочинство – це діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (далі – КАСУ).
Відповідно до ч.1 ст. 2 КАСУ, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі, на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.
Частиною 1 Статті 6 КАСУ передбачено право  особи  звернутися до адміністративного суду в  порядку,  встановленому  цим Кодексом, якщо вона вважає,  що рішенням,  дією  чи  бездіяльністю  суб'єкта  владних  повноважень порушені її права, свободи або інтереси.
За І півріччя 2014 року в проваджені суду перебувало 26 справ адміністративного судочинства, із яких розглянуто 19 та станом на І півріччя 2014 року у залишку 7 справ.
Провадження в усіх розглянутих справах закінчено із ухваленням постанови. Справи із закриттям провадження чи залишення заяви без розгляду відсутні.
Розглянуті у І півріччі 2014 року справи за їх предметом можна розділити на такі категорії:
-  зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту – 10 справ;
- з приводу забезпечення реалізації громадянами права голосу на виборах і референдумах – 2 справи;
-  з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки – 4 справи;
-  з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування – 2 справи.
До апеляційного суду Полтавської області за І півріччя 2014 року було оскаржено 7 рішення та 2 постанови суду, з них залишено без змін 6 рішень, 1 рішення скасовано частково та 2 постанови скасовано.
Розгляд справ про адміністративні правопорушення
Розгляд справ про адміністративні правопорушення – це основна стадія провадження в справах про адміністративні правопорушення, на ній вирішуються найважливіші завдання цього провадження. Ці завдання полягають у встановленні винних і забезпеченні правильного застосування законодавства з тим, щоб до кожного правопорушника були застосовані справедливі заходи адміністративного впливу.
Так, у провадженні суду в І півріччі 2014 року перебувало 462 справи про адміністративні правопорушення, із яких розглянуто 370, 35 справ про адміністративні правопорушення були повернуті судом для належного оформлення та 57 станом на 01.07.2014 були у залишку.
Для порівняння за аналогічний період 2013 року в провадженні суду знаходилося 292 справи про адміністративне правопорушення, із яких було розглянуто 278, 5 таких справ було повернуто та 9 на кінець І півріччя 2013 року у залишку.
Найбільш поширеними справами про адміністративні правопорушення серед розглянутих судом у І півріччі 2014 року, були :
-         про керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст. 130 КУпАП) – 75 справ;
-         з приводу торгівлі з рук в невстановлених місцях - 45 справ;
-         з приводу порушення порядку ведення  податкового обліку – 26 справ;
-         про вчинення насильства в сімї або невиконання захисного припису – 54 справ;
-         про не виконання батьками або особами, що їх заміняють,обов’язків щодо виховання дітей – 20 ;
-         про дрібне хуліганство – 26 справ.
За І півріччя 2014 року судом розглянуто справи відносно 370 осіб, із яких:
-         відносно 290 осіб винесені постанови про накладення адміністративного стягнення;
-         відносно 3 осіб прийнято постанови про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24-1 КУпАП;
-         відносно 77 осіб судом закрито провадження в справі.
Причинами закриття провадження у справах про адміністративне правопорушення у І півріччі 2014 року були:
-         передача матеріалів справи на розгляд громадської організації або трудового колективу (закрито справи відносно 1 особи);
-         звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення (закрито справи відносно 27 осіб);
-         відсутність складу адміністративного правопорушення (відносно 18 осіб);
-         закінчення строків накладення адміністративного стягнення (відносно 29 осіб);
Відповідно до ст. 23 КУпАП  адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчинення нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.
За вчинення адміністративного правопорушення можуть застосовуватися адміністративні стягнення, передбачені ст. 24 КУпАП та інші.
До осіб, що були визнанні винними у скоєнні адміністративного правопорушення, судом у І півріччі 2014 року застосовувалися такі види адміністративного стягнення:
-         попередження – відносно 15 осіб;
-         штраф – відносно 235 осіб;
-         позбавлення спеціального права – відносно 21  особи;
-         громадські роботи – відносно  8 осіб;
-         - адміністративний арешт – 11 осіб;
-         оплатне вилучення предмета – відносно 5 осіб, як додаткове покарання;
-          конфіскація предмета, грошей – відносно 3 осіб, як додаткове покарання;
Таким чином, судом у І півріччі 2014 року найчастіше застосовувався такий вид адміністративного стягнення, як штраф. Загальна сума коштів, що підлягала до сплати особами внаслідок застосування судом такого виду покарання, становить 139213 гривень, із них порушниками добровільно було сплачено 107389 гривень.
Підсумовуючи роботу суду за І півріччя 2014 року, можна стверджувати про в цілому непогані результати розгляду судом справ. Проте, з огляду на незначні недоліки в роботі суду, уважаю за необхідне обговорити даний аналіз на зборах суддів Пирятинського районного суду Полтавської області для найшвидшого їх вирішення.