flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості зупинення провадження цивільних справ а І півріччя 2012 року

Аналіз
стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості зупинення провадження цивільних справ
Пирятинським районним судом Полтавської області
за  І  півріччя  2012 року
 
Стан оперативності розгляду цивільних справ у Пирятинському районному суді перебуває на постійному контролі голови суду.
У І півріччі 2012 року у провадженні Пирятинського районного суду знаходилося 668 цивільних справ, з яких розглянуто 544 справи. Як показує узагальнення, кількість цивільних справ, що розглянуті судом, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року дещо зменшилась  (на 67 справ). У І півріччі  2011 року у провадженні суду знаходилося 719 цивільних справ, з яких розглянуто 611 справ.  Але навантаження по розгляду суддями цивільних справ у поточному році збільшилося,  при штатній чисельності 4 судді суд працював до червня 2012 року  у складі 2 суддів, а з червня 2012 року  - у складі 3 суддів.
У звітному періоді має місце динаміка зменшення кількості цивільних справ, що не розглянуті понад 3 місяці   та понад 2 роки у порівнянні з   І півріччям 2011 року.
Якщо станом на 01.07.2011  року у провадженні Пирятинського районного суду залишалися нерозглянутими  понад 3 місяці - 14 справ, понад 2 роки – 2 справи, то станом на 01.07.2012 року залишаються нерозглянутими понад 3 місяці - 7 цивільних справ, понад 2 роки  нерозглянутих справ немає.  Нерозглянутих понад 3 роки цивільних справ у провадженні Пирятинського районного суду  також немає. Також станом на 01.07.2012 року залишаються нерозглянутими понад 6 місяців 4 справи, понад 1 рік – 2 справи.
Протягом І півріччя 2012 року порушено терміни розгляду  у  64 цивільних справах. Із загальної кількості розглянутих справ із порушенням строків  розглянуто 11,7 % справ. За аналогічний період минулого року цей показник становив 7,9 %. Аналіз свідчить про те, що у поточному році відсутні цивільні справи, у яких порушені  терміни призначення справи до судового розгляду та призначення до попереднього розгляду.
Як показало узагальнення, основними причинами відкладення розгляду цивільних справ є: неявка сторін у судове засідання із поважних причин (хвороба, відрядження) та без поважних причин; клопотання сторін про перенесення розгляду справ у зв'язку з необхідністю надати суду додаткові докази, необхідні для    всебічного   і   повного дослідження обставин справи,  виклик свідків, надання додаткових документів,  неявка у судове засідання представників сторін із підстав зайнятості їх у розгляді інших справ. Крім того, причиною порушення процесуальних строків є збільшення навантаження на суддів у зв'язку із надходженням до суду великої кількості справ  адміністративного судочинства та той факт, що суд  працює   у складі 3 суддів при штатній чисельності 4.
Із 7 цивільних справ, нерозглянутих  судом понад 3 до 6 місяців - 2 справи відкладено у зв'язку з неявкою сторін по справі та інших учасників судового розгляду, 1 справу відкладено за клопотанням  позивача,  4 – з інших підстав.
З 4-х цивільних справ, нерозглянутих судом понад 6 місяців – розгляд 1 справи відкладено у зв’язку хворобою позивача, 1 – за клопотанням представника позивача, 2 - у зв’язку з заміною належного  відповідача. 
З 2-х цивільних справ, нерозглянутих судом понад 1 рік -  у 1 справі розгляд  відкладено у зв’язку  з неявкою сторін,  1 справу відкладено у зв’язку з нявкою представника відповідача.
Суддями постійно уживаються заходи до розгляду цивільних справ у відповідності до вимог ЦПК. З метою прискорення розгляду цивільних справ у суді запроваджена практика погодження часу розгляду справи із адвокатами. У випадку їх зайнятості у іншому судовому процесі суд вимагає підтверджуючі документи. Сторони та інші особи, що беруть участь у справі, у разі неявки у судове засідання без поважних причин попереджаються про адміністративну відповідальність за неповагу до суду. Установам, які тривалий час не виконують ухвали суду про проведення експертизи направляються нагадування.
У І півріччі 2012 року при розгляді цивільних справ судом  застосовувалися  заходи процесуального примусу до учасників процесу: винесено 1 ухвалу про привід свідка, складено 1 адмінпротокол за ст. 185-3 ч.1 КУпАП про притягнення до адміністративної відповідальності відповідача у цивільній справі за неявку у судове засідання без поважних причин.  Окремих ухвал у зв'язку із зривом судових засідань учасниками процесу,  суд не виносив.
Станом на 01.07.2012 року у суді знаходиться 22 цивільні справи, провадження у яких зупинено. Усього у 10-ти справах провадження зупинено в зв'язку з проведенням експертизи; по 2-х справах провадження зупинено до розгляду інших, пов'язаних із даною, судових справ; розгляд по 10-ти  справах про розірвання шлюбу зупинено у зв’язку з наданням  сторонам терміну для примирення.
В цілому можна зробити висновок про наявність об'єктивних причин для зупинення розгляду цивільних справ.
З метою прискорення розгляду цивільних справ суддям необхідно рішуче виконувати норми ЦПК щодо заходів процесуального примусу й права вчинення процесуальних дій у відсутність учасника судового процесу; цілеспрямовано притягувати винних осіб до адміністративної відповідальності за неявку та неповагу до суду; аналізувати стан виконання запитів, інформацій, експертиз певними суб'єктами й невідкладно реагувати у випадках їх невиконання. Необхідно вжити заходів щодо усунення випадків незадовільної підготовки справ до судового розгляду, поверхового дослідження доказів і неналежного повідомлення учасників процесу, випадків необґрунтованого відкладення справ та зупинення провадження у справах. Реагувати на кожний факт зриву судового засідання.
З метою покращення здійснення правосуддя у Пирятинському районному суді постійно аналізується стан організації роботи суду, особлива увага зосереджена на дотриманні строків розгляду судових справ. З цією метою головою суду спрямовані зусилля на викорінення фактів тяганини та скорочення кількості судових справ, що не знаходять свого вирішення тривалий час, здійснюється контроль за проходженням цивільних справ у кожного судді. Для запобігання порушень процесуальних строків при розгляді цивільних справ, з суддями та іншими працівниками суду постійно проводяться оперативні наради, на яких вказується на недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства, що регулює організаційні питання забезпечення діяльності суду, наголошується на необхідність вжиття додаткових заходів щодо недопущення випадків безпідставного відкладення цивільних справ та посилення контролю щодо усунення обставин, які були підставою для зупинення провадження у справах.
На оперативних нарадах по мірі необхідності аналізується судова практика тих суддів, які допускають неякісний розгляд судових справ та порушення процесуальних строків.
Планом роботи суду на ІІ півріччя 2012 року заплановано  проаналізувати причини та підстави зміни та скасування судових рішень у цивільних справах за  9 місяців  2012 року, а також узагальнення судової практики розгляду окремих категорій цивільних справ.
Планом роботи суду на ІІ півріччя 2012 року заплановано  проаналізувати причини та підстави зміни та скасування судових рішень у цивільних справах за  9 місяців  2012 року, а також узагальнення судової практики розгляду окремих категорій цивільних справ.