flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз даних судової статистики за І півріччя 2012 року

А Н А Л І З
даних судової статистики Пирятинського районного суду Полтавської області за  І півріччя 2012 року
 
У І  півріччі  2012 року  діяльність Пирятинського районного суду Полтавської області  була спрямована на  реалізацію  конституційних гарантій забезпечення захисту прав і свобод громадян та юридичних осіб і здійснювалася у цілому відповідно до конституційних засад судочинства.   
За штатним розписом в місцевому суді  працюють 4 судді, фактично працюють 3 судді.
Спостерігається тенденція щодо зменшення кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд Пирятинського районного суду у І півріччі 2012 року порівняно з аналогічним періодом минулого року, крім кримінальних справ, їх показник залишився майже незмінним.
Середньомісячне надходження справ на одного суддю у порівнянні з  І півріччям   2011 року  зменшилося. Якщо у  І півріччі 2011 року цей показник становив 180,61  справи, то у звітному періоді – 112,83  справи.  Із загального числа справ, що надходять щомісяця для розгляду одному судді Пирятинського районного суду: кримінальні становлять  5,06 справи, цивільні – 32,72 справи; справи, розглянуті в порядку адміністративного судочинства –51,78;  справи про адміністративні правопорушення –15; інші справи та матеріали – 8,28 справ.
У  І півріччі 2012 року  у провадженні суду перебувала 91 кримінальна справа. У порівнянні з аналогічним періодом  2011 року цей показник становив 88 справ.
Справи у  порядку  ст. 232 КПК України  у звітному періоді прокурору не повертались.
У І півріччі 2012 року закінчено  провадженням  66 кримінальних справ,  що на 5 справ більше ніж у І півріччі 2011 року. Розглянуто з постановленням вироку 59 справ, із закриттям провадження – 3; направлено за підсудністю – 4 справи.
У  структурі розглянутих кримінальних справ продовжують переважати  злочини проти власності, які становлять  30 ( 45,46%).
Значну кількість кримінальних справ, закінчених провадженням, становлять злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорвів 13 ( 19,7 % ),  злочини проти життя та здоров’я особи – 8 ( 12,12% ), злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 5 ( 7,58 %),  злочини у сфері службової діяльності 4 ( 6,06%),  злочини проти громадської безпеки - 4 ( 6,06%).
Засуджено за вироками, що набрали і не набрали законної сили -  67 осіб, з них до позбавлення волі – 12 осіб, до штрафу – 22 особи, до громадських робіт – 7 осіб,  до виправних робіт – 1 особу, до арешту – 2 особи, звільнено від відбування покарання 23 особи, в тому числі: з  випробуванням – 21 особу, внаслідок амністії – 2 особи.
За результатами розгляду кримінальних справ взято під варту – 2 особи.
Від злочинів за обвинувальними вироками, постановленими у  І півріччі 2012 року   потерпіло 49 фізичних осіб, з них 3 особам завдано шкоду життю, 7 особам – здоров’ю, 39 заподіяно  матеріальної  та моральної шкоди,  5  юридичним особам заподіяно шкоди.
Завдано  моральної та матеріальної шкоди фізичним та юридичним особам на суму  61944 грн.
На розгляді  у  суді  перебуває 1 кримінальна  справа  відносно  особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину у складі організованої групи, відносно якої справу виділено в окреме провадження і оголошено розшук.
Для зміцнення законності та правопорядку, усунення недоліків у діяльності державних, громадських підприємств, установ  та організацій  судом винесено 8 окремих ухвал, у тому числі 4 про порушення законності при провадженні дізнання чи досудового слідства. Про вжиті заходи  щодо окремих ухвал надійшло 8 повідомлень.
На кінець даного звітного періоду залишок нерозглянутих кримінальних справ становить 25 відносно 27 осіб. За І півріччя 2012 року до Апеляційного суду Полтавської області з апеляціями учасників процесу надійшло 5 кримінальних справ стосовно 5 осіб, із них 4 – на постановлені вироки стосовно 4 осіб та 1 справа щодо 1 особи – на винесену постанову. Із 4 оскаржених вироків: 2 вироки щодо 2 осіб залишено без змін, 2 вироки відносно 2 осіб скасовано.  Оскаржену постанову відносно 1 особи залишено без змін.
У  І півріччі  2012  року  до суду за захистом своїх конституційних прав звернулися  427 громадян та юридичних осіб,   що на  193 менше  у порівнянні з  І півріччям 2011 року.
Усього знаходилося на розгляді  606  заяв, по 584 було відкрито провадження, по 3 справам судом відмовлено у відкритті провадження, 11 позовних заяв  повернуто позивачам.
За розгляд  цивільних справ сторонами сплачено 109702 грн. судового збору.
Продовжують допускати  порушення процесуальних  строків  окремі судді Пирятинського районного суду. У  І півріччі 2012 року розглянуто понад строки, встановлені Цивільним процесуальним кодексом України 64 справи, що на 17 справ більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, терміни призначення справи до розгляду суддями не порушувалися.
Із загальної кількості цивільних справ, що знаходилися на розгляді, закінчено провадженням  476 справ,  з винесенням рішення  427 справ, із задоволенням позову – 408 справ.
На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими 113 цивільних справ,  у тому числі 22 справи зупинено провадженням  з різних підстав. У порівнянні з минулим аналогічним  періодом кількість нерозглянутих справ більша на 4 (становила 109 справ).
Кількість справ нерозглянутих понад 3 місяці становить  7  справ. У І півріччі 2011 року цей показник становив 14 справ.
За звітний період з фіксуванням  судового процесу технічними засобами розглянуто всього 343 цивільних справ.
У І півріччі 2012 року судом розглянуто 41 справу окремого провадження, що на 82 справи менше ніж у І півріччі 2011 року. Основну частку розглянутих справ окремого провадження складають справи про  встановлення фактів, що мають юридичне значення (33),  справи про визнання фізичної особи недієздатною (4). Справи про усиновлення дітей не розглядались.
За період, що аналізується  судом видано 96 судових  накази на суму 312594  грн. За заявами  боржників  скасовано 7 судових  наказів  на суму 16384 грн.
У І півріччі 2012 року до Апеляційного суду Полтавської області направлено 29 цивільних справ з апеляційними скаргами. З них  12 залишено без змін, 3 рішення змінено, 14 – скасовано.
Протягом звітного періоду у провадженні суду перебувало 932 адміністративні справи. З них закінчено провадженням 889 справ, нерозглянутих справ на кінець звітного періоду – 43.
Протягом звітного періоду  на розгляді у суді знаходилося 270 справ про адміністративні правопорушення.
У  порівнянні з аналогічним періодом минулого року на розгляді у суді знаходилося 586  справ.
Кількість винесених  судом  постанов про закриття провадження у справі  становить 27.
У півріччі 2012 року винесено 10 постанов про закриття провадження у справі у зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, у півріччі минулого звітного періоду судом винесено 6 таких постанов. Кількість винесених судом у півріччі 2012 року постанов про накладення адміністративного стягнення становить 226.
Матеріали аналізу засвідчили, що Пирятинським районним судом у І півріччі 2012 року загалом забезпечено належне здійснення судочинства  у цивільних, кримінальних, адміністративних справах і справах про адміністративні правопорушення. Разом з тим в діяльності суду ще мають місце недоліки, які негативно впливають на якість і оперативність судочинства. З цією метою головою суду спрямовані зусилля на викорінення фактів тяганини та скорочення кількості судових справ, що не знаходять свого вирішення тривалий час. З суддями та іншими працівниками суду постійно проводяться оперативні наради на яких вказується на  недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства.
У суді постійно проводяться заняття по вивченню законодавства з тим, щоб діяльність суду була на належному рівні, а громадяни були впевнені  у надійному захисті їх законних прав та інтересів незалежним і неупередженим судом.