flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики застосування Пирятинським районним судом Полтавської області міжнародних договорів при здійсненні правосуддя у цивільних справах, які були розглянуті судом протягом 2014 року та першого півріччя 2015 року

 
УЗАГАЛЬНЕННЯ
практики застосування Пирятинським районним судом Полтавської області міжнародних договорів при здійсненні правосуддя у цивільних справах, які були розглянуті судом протягом 2014 року та першого півріччя 2015 року
 
Дотримання міжнародних договорів ґрунтується на давньому принципі, котрий, мабуть, більш відомий латинською, ніж будь-якою іншою мовою: pacta sund servanda — договори мають бути дотримані. Він закріплений у багатьох міжнародно-правових актах та проголошені у ст. 26 Віденської конвенції 1969 року. У ній сказано: "Кожний чинний договір обов'язковий для його учасників, і вони повинні сумлінно його виконувати".
На виконання листа Апеляційного суду Полтавської області було вивчено та узагальнено застосування Пирятинським районним судом Полтавської області під час розгляду цивільних справ міжнародних договорів, що розглядалися протягом 2014 року та першого півріччя 2015 року.
Так, протягом першого півріччя 2015 року Пирятинським районним судом Полтавської області було розглянуто 14 справ із застосуванням: по 13 справах Конвенції про права дитини (по 9 - спір про стягнення аліментів, по 4 - спір про позбавлення батьківських прав) та по 1 справі Конвенції про права людини і основоположних свобод. Дані справи в апеляційному порядку не оскаржувалися.
Протягом 2014 року судом розглянуто 33 справи із застосуванням Конвенції про права дитини, з яких: по 28 розглядався спір про стягнення аліментів, по 5 - про позбавлення батьківських прав. В апеляційному порядку було оскаржено 1 рішення (справа, за позовом Особи 1. до Особи 2. про стягнення аліментів). За результатом перегляду справи в апеляційній інстанції рішення було залишено без змін. Відповідач, не погодившись з висновком колегії суддів апеляційного суду, оскаржив рішення до касаційної інстанції. Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення Пирятинського районного суду та ухвалу колегії суддів апеляційного суду Полтавської області скасувала, а справу направила на новий розгляд до суду першої інстанції. Скасовуючи рішення суду колегія суддів зазначила, що суд першої інстанції в порушення ч. 4 ст. 10 ЦПК не сприяв всебічному та повному з'ясуванню обставин справи, взявши до уваги лише доводи позивача та не обгрунтувавши належним чином своїх висновків.
Розглядаючи спори про стягнення аліментів, судом застосовувалася ст. 18 Конвенції про права дитини, де вказано, що держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.
Розглядаючи спори про позбавлення батьківських прав, судом застосовувалася ст. 9 Конвенції про права дитини в якій зазначається, що розлучення дитини з батьками може бути визначено коли батьки не піклуються про дитину. Як вбачається з матеріалів справи то ці вимоги відповідачами (батьками) не виконувалися.

          Розглядаючи спір про розірвання шлюбу судом було застосовано один із міжнародних договорів таких, як Конвенція про права людини і основоположних свобод, зокрема ст. 16. Так судом зазначалося, що згідно зі ст. 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Таке положення національного законодавства України відповідає ст. 16 Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, згідно з якою чоловіки і жінки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати сім'ю. Вони користуються однаковими правами щодо одруження під час шлюбу та під час його розірвання. Позов про розірвання шлюбу може бути пред'явлений одним із подружжя (ст. 110 СК України). Оскільки позивач наполягає на розірванні шлюбу, то відповідно відмова в розірванні шлюбу буде примушенням до шлюбу та шлюбним відносинам, що є неприпустимим.