flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану обліково-статистичної роботи у Пирятинському районному суді Полтавської області за І півріччя 2016 року

Аналіз стану  обліково-статистичної  роботи
 у Пирятинському  районному  суді  Полтавської області
     за  І  півріччя  2016  року
 
       На виконання плану роботи Пирятинського районного суду  проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи у суді.
 З метою реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи Пирятинський районний суд здійснив комплекс заходів щодо забезпечення достовірності, об'єктивності, оперативності інформації про роботу суду з основної діяльності.
Обліково-статистична робота у суді ведеться  відповідно до діючих нормативно-правових актів, що врегульовують питання діловодства та судової статистики.
 У своїй організаційній діяльності Пирятинський районний суд керується Інструкцією з діловодства у  місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суду АРК та ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом ДСА України від 17.12.2013 №173,  Інструкціями щодо заповнення і подання різних форм статистичної звітності,  Інструкцією щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, Інструкцією щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином, наказами, інструкціями та рекомендаціями Державної судової адміністрації України та  територіального управління ДСА України в Полтавській області,   Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, іншими нормативно-правовими актами.
                Діловодство суду ведеться державною мовою. Усі судові документи
також складаються державною мовою з урахуванням вимог процесуального законодавства України.
 Всі працівники апарату суду ознайомлені з нормативно-правовими актами  і методичними  матеріалами  з діловодства у суді. Відповідальність за стан  та організаційне забезпечення діловодства у суді, відповідно до вимог Інструкції з діловодства у  місцевих  загальних судах  покладається на керівника апарату  суду.
Планування роботи в суді здійснюється двічі на рік та охоплює основні напрямки роботи суду.  Керівник апарату суду   веде збір і узагальнення пропозицій до проектів планів роботи суду та готує відповідні  проекти  планів, здійснює контроль за виконанням планів роботи суду, доповідає голові суду про хід їх виконання.
         На протязі І півріччя 2016  року судом підготовлено аналіз даних судової статистики за 2015 рік,  аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості зупинення провадження цивільних справ за 2015 рік, проаналізовано стан здійснення судочинства Пирятинським районним судом за 2015 рік, проаналізовано застосування суддями під час розгляду кримінальних проваджень  (справ), клопотань слідчих органів про обрання запобіжного заходу у виді взяття під варту, обшуку та інших клопотань, практики Європейського суду з прав людини та застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  у 2015 році, проаналізовано застосування суддями під час розгляду цивільних справ   практики Європейського суду з прав людини та застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  у 2015 році, здійснено аналіз практики розгляду судом  спорів, що виникають між колишнім подружжям стосовно майна, набутого одним чи кожним із них у наслідок приватизації, та майно, що передане ними або одним із них для здійснення підприємницької діяльності за 2014-2015 роки, узагальнено практику розгляду судом справ щодо визнання рішення сільської, селищної, міської ради і державного акта на право власності на землю недійсними та визнання права власності на земельну ділянку за 2014-2015 роки, проаналізовано розгляд судом справ про визнання кредитних договорів недійсними за 2015 рік, виконано інші аналізи та узагальнення.
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення судом виконано певний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів щодо її вдосконалення. 
Протягом І півріччя 2016 року перевірено стан та умови зберігання речових доказів, правильність ведення документів щодо їх приймання, зберігання, обліку та передання, перевірено роботу по переданню до архіву суду, зберігання в ньому судових справ та документів, здійснено перевірку щодо повноти та своєчасності заповнення обліково-статистичних карток у КП «Д-3»,  перевірено роботу секретарів судових засідань по формуванню і оформленні судових справ, перевірено організацію обліково-статистичної роботи в суді, перевірено роботу секретарів суду по прийманню, обліку апеляцій, апеляційних та касаційних скарг, направлення справ у вищі судові інстанції.
У Пирятинському районному  суді функціонує АС ДС «Д-3». Програмне забезпечення дозволяє вводити інформацію по кримінальним, цивільним і адміністративним справам, по справам про адміністративні правопорушення.  Статистичні звіти форми №1, 1-1, 1-ОП, 1-1-ОП, 1-Л, 2-Ц, 2-А, 3, 4,  6-8, 10 за І півріччя 2016 року сформовано в автоматичному режимі.
Всі звіти подано до ТУ ДСА України  в Полтавській області відповідно до указаних термінів.
          Первинним обліком та складанням статистичної звітності у Пирятинському районному суді Полтавської області займаються старший секретар суду та секретарі суду під керівництвом голови суду та керівника апарату суду.
 
Періодично у суді проводяться семінарські заняття з питань обліково-статистичної роботи, вивчення судового діловодства, а також висвітлення найбільш актуальних питань, що виникають під час реєстрації судових справ і матеріалів та складання звітів, вивчення нормативно-правових актів, що регламентують роботу апарату суду. Проведено заняття з працівниками апарату суду  щодо аналізу помилок під час заповнення обліково-статистичних карток та помилок під час складання статистичних звітів.    Працівникам, які допустили помилки при заповненні документів первинного обліку указано на недоліки, попереджено про відповідальність та надано методичну допомогу.
У суді  проводиться перевірка  стану обліково-статистичної роботи  (ведення первинного обліку справ, якості складання звітності, формування справ за номенклатурою тощо). Перевірка стану обліково-статистичної роботи у  суді показала, що робота суду у даному напрямі   у цілому відповідає встановленим Інструкцією та іншими нормативно-правовими актами вимогам.  Проте, мають місце деякі недоліки, що негативно впливають на якість статистичної звітності. Зокрема,  в окремих обліково-статистичних картках заповнені не всі реквізити  або дані про рух справи заповнюються несвоєчасно.
 За результатами вивчення стану обліково-статистичної роботи проведено оперативні наради з працівниками апарату суду, на яких прийнято відповідні заходи по усуненню виявлених  недоліків.
   Для організації   роботи щодо обліку та зберігання судових справ в суді створена постійно діюча експертна комісія, яка розглядає номенклатуру справ поточного діловодства суду; перевіряє правильність визначення строків, протягом яких належить зберігати кримінальні, цивільні справи, справи про адміністративні правопорушення та справи, які перебувають у загальному діловодстві.
   Стан архівної справи в суді щорічно перевіряється  відповідно до плану роботи суду. Проводиться робота по формуванню  поточного архіву справ у суді.
            Як показує перевірка,  архівне діловодство в суді ведеться відповідно до вимог діючої Інструкції, проте мають місце недоліки в оформленні актів, описів та іншої документації, що обумовлено  відсутністю в штаті суду посадової особи,  яка  виконувала  б    роботу,  безпосередньо пов’язану з веденням  судового  архіву.
 Номенклатура справ на 2016 рік складена  та затверджена у грудні 2015 року.
 Приймання, облік і зберігання речових доказів у кримінальних, цивільних, адміністративних справах і справах про адміністративні правопорушення провадяться відповідно до чинного законодавства та Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах та  Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду, затвердженої спільним наказом від 27.08.2010 року.
Відповідальним за роботу з речовими доказами наказом керівника апарату суду  від 23.03.2015 призначено  секретаря канцелярії суду Мотроненко І.Ю.
 Спеціальна кімната для зберігання речових доказів у суді відсутня. Речові докази зберігаються у приміщенні архіву суду.  Для обліку речових доказів у суді ведеться журнал обліку речових доказів, який зберігається в особи, відповідальної за роботу з речовими доказами. Усі  речові докази, що надходять до суду,  реєструються в день їх надходження.
           Знищення речових доказів проводиться комісією в складі не менше трьох осіб. Знищення оформляється актом, у якому зазначаються номер справи та дата судового рішення, дата, місце, спосіб знищення речових доказів (речового доказу), прізвища та посади членів комісії. Акт підписується всіма членами комісії, затверджується головою суду, чий підпис скріплюється гербовою печаткою суду, та долучається до матеріалів справи.   У  журналі обліку речових доказів  робиться запис про виконання судового рішення в частині знищення речових доказів.
             З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення судом виконано певний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів щодо її вдосконалення.
 
 Після кожного звітного періоду  у Пирятинському районному суді аналізуються  стан  обліково-статистичної    роботи,   стан  здійснення  судочинства,  дані  судової  статистики та обговорюються на оперативних нарадах працівниками суду.
 
             З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів необхідно  посилити контроль за веденням судової статистики, звернути увагу на  достовірність показників звітності про стан здійснення судом правосуддя, планувати і постійно проводити навчання з працівниками апарату суду, які займаються питаннями обліково-статистичної роботи та судової статистики.
 
         Особам, відповідальним за складання статистичних звітів,  крім вивчення інструкцій щодо заповнення форм звітності, рекомендовано приділяти увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінального  процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів.