flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз даних судової статистики Пирятинського районного суду Полтавської області за І півріччя 2016 року

 А Н А Л І З
 
даних судової статистики Пирятинського районного суду
Полтавської області за І півріччя 2016 року
 
Даний аналіз проводиться на виконання плану роботи Пирятинського районного суду Полтавської області на перше півріччя 2016 року з метою відображення стану статистичної роботи суду за вказаний період.
З метою систематизації даних судової статистики проведення аналізу відбувалося по чотирьом напрямкам: кримінальні, цивільні, адміністративні справи та розгляд справ про адміністративні правопорушення.
         Метою статистичного аналізу є порівняння кількісних характеристик об’єкта дослідження та виявлення тенденцій змін динаміки статистичних показників (наприклад, збільшення або зменшення кількості справ).
 
Згідно штатного розпису в Пирятинському районному суді  працює 4 судді, фактично – 3 судді.
 
Спостерігається тенденція щодо зменшення кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд Пирятинського районного суду у І півріччі 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року.
 
Середньомісячне надходження справ на одного суддю у порівнянні з І півріччям 2015 року зменшилося. Якщо у І півріччі 2015 року цей показник становив 55,38 справи, то у звітному періоді – 45,33 справи. Із загальної кількості справ, що надходять щомісяця для розгляду одному судді Пирятинського районного суду: кримінальні провадження становлять - 3,16; цивільні справи – 21,44; справи, розглянуті в порядку адміністративного судочинства – 0,33; справи про адміністративні правопорушення –10,88; інші справи та матеріали – 9,5 справ.
 
У І півріччі 2016 року у провадженні суду перебувало 73 кримінальні провадження. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року цей показник становив 87 кримінальних проваджень.
 
У І півріччі 2016 року закінчено провадженням 64 справи кримінального провадження, що на 1 провадження менше ніж у І півріччі 2015 року. Розглянуто з постановленням вироку  51 кримінальне провадження (з них 22 із затвердженням угоди), із закриттям провадження – 12; із застосуванням примусових заходів медичного характеру – 1 провадження.
 
У структурі розглянутих кримінальних проваджень продовжують переважати злочини проти власності, які становлять 36 ( 56,25 %).
 
Значну кількість розглянутих кримінальних проваджень становлять злочини проти життя та здоров’я особи 8(12,5 %),злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина - 5       (7,81 %),злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – 4(6,25 %),злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 3 (4,69%), злочини проти громадського порядку та моральності – 3(4,69 %),злочини проти громадської безпеки – 2 (3,13 %),злочини проти правосуддя – 2(3,13%), злочини у сфері господарської діяльності - 1(1,56 %).
 
Засуджено за вироками, що набрали і не набрали законної сили 52 особи, з них до позбавлення волі – 5 осіб,до штрафу – 16 осіб,до громадських робіт – 4 особи,до арешту – 2 особи,звільнено від покарання та від  відбування покарання – 25 осіб, з них з випробуванням – 22 особи.
Від злочинів за обвинувальними вироками, постановленими у                І півріччі 2016 року потерпіло 43 фізичні особи, з них 10 особам завдано шкоди здоров’ю, 33 заподіяно  матеріальної  та моральної шкоди,  10  юридичним особам заподіяно матеріальної шкоди.
Завдано  моральної та матеріальної шкоди фізичним та юридичним особам на суму 169289 грн.
 
Для зміцнення законності та правопорядку, усунення недоліків у діяльності державних, громадських підприємств, установ  та організацій  при розгляді кримінальних проваджень судом винесено 1 ухвалу про порушення вимог кримінально-процесуального законодавства.
 
На кінець даного звітного періоду залишок нерозглянутих кримінальних проваджень становить 9 відносно 9 осіб.
 
Як показав аналіз основними причинами відкладення розгляду матеріалів кримінального провадження є: неприбуття обвинуваченого  (37); неприбуття свідків, потерпілих (13); нездійснення доставки до суду обвинуваченого, який тримається під вартою (2); проведення експертизи (2); неприбуття захисника (1); зміна обвинувачення (1).
 
За І півріччя 2016 року до Апеляційного суду Полтавської області з апеляціями учасників процесу надійшло 4 кримінальні провадження стосовно 4 осіб, із них 3 – на постановлені вироки стосовно 3 осіб та 1 провадження щодо 1 особи – на винесену ухвалу. Із 3 оскаржених вироків: 1 вирок  щодо 1 особи залишено без змін, 1 вирок відносно 1 особи змінено, 1 вирок відносно 1 особи скасовано. Оскаржену ухвалу скасовано.
 
У  І півріччі  2016  року  на розгляді знаходилося 392 заяви (що на 11  менше у порівнянні з І півріччям 2015 року): по 333 було відкрито провадження (видано судових наказів; задоволено заяв, скарг, клопотань) по 24 справам судом відмовлено у відкритті провадження ( у задоволенні заяви, скарги, клопотання) , 14 заяв повернуто. Станом на 01.07.2016 року залишок нерозглянутих заяв становить 15.
За розгляд  цивільних справ сторонами сплачено 255963 грн. судового збору.
У  І півріччі 2016 року розглянуто понад строки, встановлені Цивільним процесуальним кодексом України 15 справ, у I півріччі 2015 року таких справ не було.  Терміни призначення справ до попереднього судового розгляду та до судового розгляду не порушувалися.
 
Із загальної кількості цивільних справ позовного провадження, що знаходилися на розгляді, закінчено провадженням  266 справ,  з винесенням рішення  225 справ, із задоволенням позову – 211 справ.
На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими 73 цивільні справи позовного провадження,  у тому числі 11 справ зупинено провадженням з різних підстав. У порівнянні з минулим аналогічним  періодом кількість нерозглянутих справ менша на 3 (становила 76 справ).
У провадженні Пирятинського районного суду залишилися нерозглянутими: понад 3 місяці – 6 справ (у порівнянні з І півріччям 2015 року цей показник становив 10 справ), понад 6 місяців – 2 справи (у                І півріччі 2015 року таких справ не було). Цивільних справ понад 1 рік, понад 2 роки та понад 3 роки у провадженні Пирятинського районного суду немає.
За звітний період з фіксуванням  судового процесу технічними засобами розглянуто всього 186 цивільних справ.
 
У І півріччі 2016 року судом розглянуто 50 справ окремого провадження, що на 9 справ більше ніж у І півріччі 2015 року. Основну частку розглянутих справ окремого провадження продовжують складати справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (35). На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими 9 справ окремого провадження, з них 1 справа про усиновлення.
За період, що аналізується  судом видано 20 судових  накази на суму 117987 грн. Заяв про скасування судового наказу у звітному періоді не надходило.
 
Як показав аналіз, основними причинами відкладення розгляду цивільних справ є: неявка сторін у судове засідання із поважних причин (хвороба, відрядження) та без поважних причин; клопотання сторін про перенесення розгляду справ у зв’язку з необхідністю надати суду додаткові докази, необхідні для всебічного і повного дослідження обставин справи – виклик свідків, надання додаткових документів, неявка у судове засідання представників сторін із підстав зайнятості їх у розгляді інших справ, опублікування у пресі оголошень суду про виклик учасників процесу, місцезнаходження яких невідоме.
 
Протягом звітного періоду у провадженні суду перебувало 10 адміністративних справ, які станом на 01.07.2016 року закінчені провадженням.З них із прийняттям постанови – 8 справ, у тому числі із задоволенням позову – 6, передано в інший суд – 1, закрито провадження у 1 справі.
 
Протягом звітного періоду  на розгляді у суді знаходилося 199 справ про адміністративні правопорушення (у  порівнянні з аналогічним періодом минулого року – 297  справ).
Кількість винесених  судом  постанов про закриття провадження у справі  становить 35.
У I півріччі 2016 року винесено 8 постанов про закриття провадження у справі у зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, у I півріччі минулого звітного періоду судом винесено 13 таких постанов. Кількість винесених судом у Iпівріччі 2016 року постанов про накладення адміністративного стягнення становить 140.
 
        Проведений аналіз свідчить про те, що Пирятинським районним судом у І півріччі 2016 року загалом забезпечено належне та своєчасне здійснення судочинства у кримінальних провадженнях, цивільних справах, адміністративних справах і справах про адміністративні правопорушення.
Однак, ще мають місце окремі недоліки, які негативно впливають на якість та оперативність судочинства. У зв’язку з цим головою суду вживаються необхідні заходи  щодо покращення судочинства при розгляді    справ: із суддями та іншими працівниками суду постійно проводяться оперативні наради, на яких указується на недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства; аналізується судова практика тих суддів, які допускають неякісний розгляд судових справ та порушення процесуальних строків.
 
Разом з тим, у суді постійно проводяться семінарські заняття по вивченню законодавства з метою забезпечення діяльності суду на належному рівні, а також упевненості громадян у надійному захисті їх законних прав та інтересів незалежним і неупередженим судом.