flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості зупинення провадження цивільних справ за 1 півріччя 2010 року

Аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості
зупинення провадження цивільних справ за 1 півріччя   2010 року
Стан оперативності розгляду цивільних справ у Пирятинському районному суді перебуває на постійному контролі голови суду.
У І півріччі 2010 року у провадженні Пирятинського районного суду знаходилося 615 цивільних справ, з яких розглянуто 469 справ. Як показує узагальнення, кількість цивільних справ, що надійшло до суду у порівнянні з аналогічним періодом минулого року дещо зменшилася. У І півріччі 2009 року у провадженні суду перебувало 750 справ, закінчено провадженням 532 справи.
У звітному періоді має місце динаміка збільшення кількості цивільних справ, що не розглянуті понад 6 місяців та понад 1 рік у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, але суттєво зменшилася кількість цивільних справ, що не розглянуті понад 3 місяці ( з 41 до 19).
Якщо станом на 01.07.2009 року у провадженні Пирятинського районного суду залишалися нерозглянутими понад 6 місяців до 1 року - 14 справ, понад 3 місяці - 41 справа, то станом на 01.07.2010 року залишаються нерозглянутими понад 6 місяців – 6 цивільних справ, понад 3 місяці - 19 цивільних справ. Збільшилася у порівнянні з минулим періодом кількість справ, що не розглянуті понад рік. Станом на 01.07.2009 року таких справ у суді було 3, тоді як станом на 01.07.2010 року у провадженні суду знаходяться 4 цивільні справи, що не розглянуті понад рік. Нерозглянутих понад 2 та понад 3 роки цивільних справ у провадженні Пирятинського районного суду немає.
З порушенням терміну призначення справи до розгляду призначено 7 справ, порушено терміни розгляду у 49 справах. Із загальної кількості розглянутих справ із порушенням строків призначення та розгляду розглянуто 15,9 % справ. За аналогічний період минулого року цей показник становив 13,9 %. Аналіз свідчить про те, що у 1 півріччі 2010 року збільшився відсоток цивільних справ, у яких порушений двомісячний строк розгляду справи, але разом з тим зменшилась кількість випадків порушення термінів призначення справи до розгляду (з 18 до 7).
Як показало узагальнення, основними причинами відкладення розгляду цивільних справ є: неявка сторін у судове засідання із поважних причин (хвороба, відрядження) та без поважних причин; направлення запитів про місце реєстрації відповідача; клопотання сторін про перенесення розгляду справ у зв'язку з необхідністю надати суду додаткові докази, необхідні для всебічного і повного дослідження обставин справи - виклик свідків, надання додаткових документів, неявка у судове засідання представників сторін із підстав зайнятості їх у розгляді інших справ, надання терміну для примирення у справах про розірвання шлюбу, направленням окремих доручень компетентним судам інших країн, відсутність фінансування витрат суду, пов'язаних із викликом учасників процесу, зокрема опублікування у пресі оголошень суду про виклик учасників процесу, місцезнаходження яких невідоме. 
Крім того, причиною порушення процесуальних строків є збільшення навантаження суддів у зв'язку із надходженням до суду великої кількості справ адміністративного судочинства та той факт, що суд вже понад 7 місяців працює у складі 3 суддів при штатній чисельності 4. 
У 1 півріччі 2010 року при розгляді цивільних справ судом заходи процесуального примусу до учасників процесу не застосовувалися.
Слід зазначити, що однією з причин тривалого нерозгляду цивільних справ є, насамперед, передача справи до провадження від одного судді до іншого у зв’язку із закінченням повноважень судді з 04.11.2009 року, а також у зв'язку із заявленням сторонами відводів суддям, внаслідок чого розгляд справи новим суддею починається заново.
Так, у провадженні суду знаходяться 4 цивільні справи, не розглянуті більше року. Як правило, судові засідання у таких справах відклалися з різних причин: неявкою сторін чи їх представників, неявкою адвокатів із причин їх зайнятості у інших процесах, ненадходження відповіді на запити суду, надання сторонам терміну для подання нових доказів тощо.
Наприклад, цивільна справа за позовом Особа 1 до Особи 2 про призначення частки у праві спільної часткової власності на новозбудоване нерухоме майно надійшла до суду 19.01.2009 року і буда призначена до розгляду 20.02.2009, декілька разів відкладалася у зв’язку клопотання відповідача про відкладення розгляду, передача справи до провадження іншого судді, відвід судді, якому передано справу, прийняття справи до провадження суддею неявка сторін, представника відповідача, неявка відповідача та його представника, клопотання про виклик свідка, з 04.11.2009 року закінчились повноваження судді, в провадженні якого знаходиться справа, незгода відповідача передати справу до провадження іншого судді, оскільки в цьому разі слухання справи буде розпочато заново, передача справи до провадження судді. На даний час по справі призначено попередній розгляд справи.
Цивільна справа за позовом Особи 1 до Особи 2 про стягнення коштів надійшла до суду 14.08.2008 року і була призначена до розгляду на 05.09.2008. Неодноразово відкладалися судові засідання у зв’язку з неявкою позивача, витребування додаткових документів по клопотанню позивача, тривалого не направлення відмовного матеріалу, зупинення справи до вирішення клопотання про порушення кримінальної справи, клопотання про виклик свідків, невиконання ухвали про забезпечення доказів, неявка свідків, зупинення розгляду справи для вирішення питання про притягнення свідків до кримінальної відповідальності, а з 04.11.2009 року закінчились повноваження судді, у провадження якої знаходилась справа, 22.06.2010 року справа передана до провадження судд.
Цивільна справа за позовом Особи 1 до Особи 2 про звернення стягнення надійшла до суду 18.03.2009 року і була призначена до розгляду на 24.04.2009, декілька разів відкладалася у зв’язку з неявкою сторін, неявкою представника позивача, клопотання представника позивача про залучення третьої особи, виклик свідків, неявка свідків, неявка сторін,з 01.11.2009 року закінчились повноваження судді, в провадженні якого знаходиться справа. З 12.01.2010 р. справа передана до провадження судді і слухання розпочато заново. Слухання у справі відкладено через неявку відповідача з поважних причин (хвороба дитини), клопотання представника відповідача про виклик свідка, відпустка судді. 
Цивільна справа за позовом Особи 1 до Особи 2 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди надійшла до суду 28.01.2009 року і була призначена до розгляду на 11.02.2009 року, декілька разів відкладалася у зв’язку з неявкою одного з відповідачів, повторної неявки одного з відповідачів, призначення експертизи, неявки відповідачів, виклику відповідачів через оголошення в пресі, відпустка судді.
З 19 цивільних справ, нерозглянутих судом понад 3 до 6 місяців - 4 справи про розірвання шлюбу, у яких сторонам надано термін для примирення до 6 місяців;12 справ відкладалися у зв'язку з неявкою відповідачів, про яких немає відомостей про вручення їм судових повісток та направленням запитів органам внутрішніх справ про їх місцезнаходження; 1 справа нерозглянута у зв'язку з хворобою відповідача; 1 справа нерозглянута у зв’язку з заявленням відводу судді; 1 справа не розглянута у зв’язку з відпусткою судді.
З 6 цивільних справ, нерозглянутих судом понад 6 місяців - 1 справа про розірвання шлюбу, у якій сторонам надано термін для примирення 6 місяців, у інших справах судові засідання відкладені з різних причин: виклик додаткових свідків, неявка сторін та їх представників, витребування додаткових доказів, залучення третьої особи, клопотання сторін про відкладення слухання у справі тощо.
Суддями постійно уживаються заходи до розгляду цивільних справ у відповідності до вимог ЦПК. З метою прискорення розгляду цивільних справ у суді запроваджена практика погодження часу розгляду справи із адвокатами. У випадку їх зайнятості у іншому судовому процесі суд вимагає підтверджуючі документи. Сторони та інші особи, що беруть участь у справі, у разі неявки у судове засідання без поважних причин попереджаються про адміністративну відповідальність за неповагу до суду. Установам, які тривалий час не виконують ухвали суду про проведення експертизи направляються нагадування.
На протязі 1 півріччя 2010 року суд не виносив окремих ухвал у зв'язку із зривом судових засідань учасниками процесу.
У звітному періоді фактів відкладення судового засідання внаслідок неявки у судове засідання прокурора по неповажним причинам не було.
Станом на 01.07.2010 року у суді знаходиться 20 цивільних справ, провадження у яких зупинено. Усього у 11 справах провадження зупинено у зв'язку з проведенням експертизи, по 4 справах провадження зупинено до розгляду інших, пов'язаних із даною судових справ; 4 справи зупинені провадженням до закінчення проведення перевірок прокуратурою законності дій посадових осіб та інших обставин, що мають значення для справи, 1 справа зупинена до закінчення строку служби відповідачем у Збройних Силах України.
В цілому можна зробити висновок про наявність об'єктивних причин для зупинення розгляду цивільних справ.
З метою прискорення розгляду цивільних справ у суді необхідно більш широко запроваджувати практику погодження часу розгляду справи із адвокатами. Суддям необхідно рішуче виконувати норми ЦПК щодо заходів процесуального примусу й права вчинення процесуальних дій у відсутність учасника судового процесу; цілеспрямовано притягувати винних осіб до адміністративної відповідальності за неявку та неповагу до суду; аналізувати стан виконання запитів, інформацій, експертиз певними суб'єктами й невідкладно реагувати у випадках їх невиконання. Необхідно вжити заходів щодо усунення випадків незадовільної підготовки справ до судового розгляду, поверхового дослідження доказів і неналежного повідомлення учасників процесу, випадків необґрунтованого відкладення справ та зупинення провадження у справах. Реагувати на кожний факт зриву судового засідання.
З метою покращення здійснення правосуддя у Пирятинському районному суді постійно аналізується стан організації роботи суду, особлива увага зосереджена на дотриманні строків розгляду судових справ. З цією метою головою суду спрямовані зусилля на викорінення фактів тяганини та скорочення кількості судових справ, що не знаходять свого вирішення тривалий час, здійснюється контроль за проходженням цивільних справ у кожного судді. Для запобігання порушень процесуальних строків при розгляді цивільних справ, з суддями та іншими працівниками суду постійно проводяться оперативні наради, на яких вказується на недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства, що регулює організаційні питання забезпечення діяльності суду, наголошується на необхідність вжиття додаткових заходів щодо недопущення випадків безпідставного відкладення цивільних справ та посилення контролю щодо усунення обставин, які були підставою для зупинення провадження у справах.
На оперативних нарадах періодично аналізується судова практика тих суддів, які допускають неякісний розгляд судових справ та порушення процесуальних строків. Суддів, роботу яких визнано незадовільною, які допускають тяганину при розгляді справ попереджено про притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення вимог чинного законодавства при здійсненні своїх повноважень та за неналежне виконання своїх посадових обов'язків. 
Планом роботи суду на 2010 рік заплановано проаналізувати якість та оперативність розгляду цивільних та адміністративних справ, а також узагальнення судової практики розгляду окремих категорій цивільних справ.