flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз даних судової статистики про стан здійснення правосуддя Пирятинським районним судом Полтавської області за 2016 рік

 Аналіз

даних судової статистики Пирятинським районним судом
Полтавської області за 2016 рік
 
Пирятинський районний суд Полтавської області є судом першої інстанції, який відповідно до ст. 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» здійснює правосуддя у порядку, встановленому процесуальним законом.
Завданням суду при здійсненні правосуддя є забезпечення кожному права на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
Протягом звітного періоду Пирятинським районним судом Полтавської області вживалися заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня здійснення судочинства.
Для виявлення тенденцій зміни динаміки стану здійснення судочинства Пирятинським районним судом Полтавської області, виявлення недоліків у роботі суду, а також вжиття необхідних заходів, спрямованих на покращення його роботи, після закінчення відповідного звітного періоду (півріччя та року) судом аналізуються показники судової статистики.
Метою проведення огляду даних судової статистики про стан здійснення правосуддя Пирятинським районним судом є порівняння кількісних характеристик об’єкта дослідження та виявлення тенденцій змін динаміки показників. Об’єктом дослідження є показники обліково-статистичних звітів за 2016 рік.
Згідно зі штатним розписом на 2016 рік кількість суддів Пирятинського районного суду Полтавської області становить 4. Однак, фактично до 15 вересня 2016 року працювало 3 судді, а з 15 вересня 2016 року – 2.
У звітному періоді до Пирятинського районного суду Полтавської області надійшло всього 1657справ і матеріалів. Слід відмітити, що у періоді, який аналізується, спостерігається тенденція до зменшення надходження  справ і матеріалів на 11,2%,у порівнянні з аналогічним звітним періодом минулого року (протягом 2015 року до суду надійшло 1866 справ і матеріалів).
Із загальної кількості справ та матеріалів, що перебували на розгляді у Пирятинському районному суді Полтавської області у 2016 році становлять:
450 матеріалів кримінального провадження (138 справ кримінального провадження; 84 справи у порядку виконання судових рішень; 207 справ за клопотанням слідчого чи прокурора та інших осіб; 17 справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування; 3 справи за заявами про відвід під час досудового розслідування; 1 справа про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами);
36 адміністративних справи;
824 справи цивільного судочинства;
347 справ про адміністративні правопорушення.
 
Середньомісячне надходження справ на одного суддю (за кількістю фактично працюючих суддів) у порівнянні з 2015 роком зменшилося. Якщо у 2015 році цей показник становив 58,5 справ, то у звітному періоді – 46,02 справи. Із загального числа справ, що надходять щомісяця для розгляду одному судді Пирятинського районного суду:
-         кримінальні провадження становлять 12,5  (за кількістю фактично працюючих суддів), 9,37 провадження (за штатним розписом);
-         цивільні – 22,88 справи (за кількістю фактично працюючих суддів), 17,16 (за штатним розписом);
-         справи, розглянуті в порядку адміністративного судочинства – 1 (за кількістю фактично працюючих суддів), 0,75 справ (за штатним розписом);
-         справи про адміністративні правопорушення – 9,63(за кількістю фактично працюючих суддів), 7,22 справи (за штатним розписом).
 
У 2016 році на розгляді у суді перебувало 138 справ кримінального провадження (у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року цей показник становив 150), з них розглянуто 109 кримінальних проваджень. Таким чином, розглянуто з постановленням вироку 90 кримінальних проваджень (з них: 23 – із затвердженням угоди про примирення, 18 – із затвердженням угоди про визнання винуватості), 18 – із закриттям провадження у справі, 1 – із застосуванням примусових заходів медичного характеру.
У структурі кримінальних проваджень, що перебували в суді на розгляді продовжують переважати злочини проти власності, які становлять 71 (51,44%).
Значну кількість кримінальних проваджень, що перебували в провадженні суду, становлять злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів 19 (13,8 %), злочини проти життя та здоров’я особи – 14 (10,1 %), злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 14 (10,1 %), злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 7 (5,07 %),злочини проти громадської безпеки – 5 (3,6 %), злочини проти громадського порядку та моральності – 4 (2,9%),злочини проти правосуддя – 3 (2,2 %),злочини у сфері господарської діяльності – 1 (0,7 %).
Засуджено за вироками, що набрали законної сили 91 особу, з них:  до позбавлення волі на певний строк – 6 осіб, до обмеження волі – 1 особу, до штрафу – 29 осіб, до громадських робіт – 6 осіб, до арешту – 2 особи, звільнено від покарання та від відбування покарання – 47 осіб, з них з випробуванням – 42 особи .
За результатами проведення підготовчих кримінальних проваджень затверджено 41 угоду, закрито 10 кримінальних проваджень, у  6 кримінальних провадженнях застосовано заходи  забезпечення кримінального провадження, на 3 осіб накладено грошове стягнення у сумі 3445 грн.
Від злочинів за обвинувальними вироками, постановленими у 2016 році потерпіло 80 фізичних осіб ( з них 13 особам завдано шкоди здоров’ю, 67 заподіяно  матеріальної  та моральної шкоди) та  14  юридичних осіб, яким заподіяно матеріальної шкоди.
Завдано  моральної та матеріальної шкоди фізичним та юридичним особам на загальну суму  223778 грн.
На кінець даного звітного періоду залишок нерозглянутих кримінальних проваджень становить 29 відносно 32 осіб, з них 3 провадження відносно 3 осіб зупинено та оголошено розшук обвинувачених. Станом на кінець звітного періоду 4 кримінальні провадження не розглянуто у строк понад 6 місяців.
Протягом звітного періоду кількість відкладених судових розглядів становить – 293, з них: неприбуття обвинуваченого - 91; неприбуття свідків, потерпілих – 31; неприбуття захисника – 5; нездійснення доставки до суду обвинуваченого, який тримається під вартою – 3; неприбуття прокурора – 3; неприбуття інших учасників кримінального провадження – 1; складення та погодження прокурором процесуальних документів щодо зміни обвинувачення – 3; проведення експертизи – 2; підготовка захисту обвинуваченого від зміненого чи додаткового обвинувачення – 1; з інших підстав - 153.
Протягом 2016 року на розгляді у суді знаходилася 1 справа про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, а саме обставинами які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.
У 2016 році на розгляді у суді знаходилось 84 клопотання (подання) у порядку виконання судових рішень, з нихрозглянуто 76. Залишок нерозглянутих клопотань (подань) у порядку виконання судових рішень на кінець звітного періоду становить – 8.
Структуру клопотань (подань) у порядку виконання судових рішень, що знаходилися на розгляді у  суді становлять:
-         про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку – 47;
-         про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком – 5;
-         про зміну покарання відповідно до ч.5 ст. 53, ч.3 ст. 57, ч.1 ст. 58, ч.1 ст. 62 Кримінального кодексу України – 11;
-         про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону або колонії до слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених іншою особою або цією самою особою, за які вона не була засуджена, чи у зв’язку з розглядом справи в суді – 2;
-         інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконання вироку – 10;
-         про установлення, припинення адміністративного нагляду – 7;
-         про скасування або зміну примусових заходів медичного характеру– 2.
 
У  2016  року в суді на розгляді знаходилося 822 заяви цивільного судочинства (що на 55  менше у порівнянні з 2015 роком), з них:  74 заяви про видачу судового наказу, 4 заяви про скасування судового наказу, 581 позовних  заяв, 116 заяв окремого провадження, 6 заяв про перегляд заочного рішення, 4 заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, 6 скарг на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, 26 клопотань, заяв, подань у порядку виконання судових рішень, 1 заява про забезпечення доказів, 3 доручення судів України, 1 доручення іноземного суду. Із загальної кількості заяв цивільного судочинства розглянуто 809 (з них повернуто – 49, залишено без розгляду – 7, відмовлено у відкритті провадження (у задоволенні заяви, скарги, клопотання) – 48, видано (скасовано) судових наказів, відкрито провадження, задоволено заяв, скарг, клопотань – 701.
Протягом звітного періоду в провадженні суду перебувало 634 цивільних справ позовного провадження, з них розглянуто 538 справ (із ухваленням рішення 456 справ, у тому числі із задоволенням позову – 426; із закриттям провадження у справі 25; із залишенням заяви без розгляду – 52). Залишок нерозглянутих справ позовного провадження на кінець звітного періоду становить 96 справ, у тому числі 11 справ зупинено, з них: 4 справи зупинено у зв’язку з проведенням експертиз; 4 – до вступу в законну силу інших, пов’язаних із даними справами рішень; 3 справи про розірвання шлюбу зупинено та надано сторонам термін для примирення.
За звітний період у провадженні Пирятинського районного суду справ, що не знаходили свого вирішення понад 2 роки та понад 3 роки не було. Залишок справ, нерозглянутих у строк понад 1 рік станом на 01.01.2017 року становить 2 справи, понад 6 місяців – 1 справа, понад 3 місяці - 16 цивільних справ. Основними причинами відкладення розгляду даних справ були: неявка сторін у судове засідання; клопотання сторін про перенесення розгляду справ у зв’язку з необхідністю надати суду додаткові докази, необхідні для всебічного і повного дослідження обставин справи; неявка у судове засідання представників сторін із підстав зайнятості їх у розгляді інших справ; опублікування у пресі оголошень суду про виклик учасників процесу, місцезнаходження яких невідоме.
У 2016 році в провадженні суду перебувало 100 справ окремого провадження, з них розглянуто 94 справи  (із ухваленням рішення 86 справ; із залишенням заяви без розгляду – 5; передано в інші суди - 3 справи). Основну частку розглянутих справ окремого провадження становлять справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення - 69 ( 73,4%),  справи про визнання фізичної особи недієздатною – 5 ( 5,3% ), справи про визнання спадщини відумерлою – 4 (4,3 %). Протягом звітного періоду розглянуто 1 справу про усиновлення дитини (хлопчика).
Залишок нерозглянутих справ окремого провадження на кінець звітного періоду становить 6 справ.
 
За період, що аналізується  судом видано 42 судові  накази на суму 200534 грн. За заявами  боржників  скасовано 4 судові  накази  на суму 6371 грн.
 
Протягом 2016 року до суду надійшло 4 заяви про перегляд рішення,  ухвали суду у зв’язку з нововиявленими обставинами, з яких по 1 заяві винесено ухвалу про відмову у прийнятті заяви; по 3 заявах винесено ухвалу про відмову у відкритті провадження.
За подання до суду цивільних заяв та позовів сплачено 632104 грн.  судового збору.
За звітний період з фіксуванням судового процесу технічними засобами розглянуто 358 цивільних справ, що на 14 справ більше ніж за минулий аналогічний період.
 
Протягом звітного періоду у провадженні суду перебувало 36 адміністративних справ, що на 8 справ менше у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Розглянуто 32 адміністративні справи, з них: із прийняттям постанови – 30 справ, у тому числі із задоволенням позову – 13; із закриттям провадження у справі – 1; передано в інші суди – 1 справу. На кінець звітного періоду залишок нерозглянутих справ становить 4 справи.
За категоріями адміністративні справи, що перебували на розгляді в суді розподілилися наступним чином: 4 справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування;29 справ зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики;1 справа зі спорів з відносин публічної служи; 2 справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції.
Заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами в адміністративному судочинстві протягом звітного періоду до суду не надходили.
За звітний період із фіксуванням  судового процесу технічними засобами розглянуто всього 31 адміністративну справу.
За подання до суду адміністративних позовних  заяв  сплачено 6645 грн.  судового збору.
 
Протягом звітного періоду  на розгляді у суді знаходилося 347 справ про адміністративні правопорушення (у  порівнянні з аналогічним періодом минулого року – 437  справ).
За результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення: повернуто для належного оформлення 18 справ, розглянуто – 318 справ відносно 318 осіб. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду становить 11 справ. Судом прийнято постанови про накладення адміністративного стягнення відносно 242 осіб. Крім того, Пирятинським районним судом прийнято 76 постанов про закриття провадження у справі, з них: 2 – у зв’язку з передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу; 32 – у зв’язку зі звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення; 22 – у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення; 18 – у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
Протягом звітного періоду Пирятинським районним судом прийнято 242 постанови про накладення адміністративного стягнення (основного), з них: 7 – у вигляді попередження, 193 – у вигляді штрафу, 5 – у вигляді позбавлення спеціального права, 34 – у вигляді громадських робіт, 3 – у вигляді адміністративного арешту. Крім того, були накладені додаткові адміністративні стягнення у вигляді конфіскації предмета, грошей – 10.
У 2016 році сума накладеного штрафу становила 411046 грн., з якого сплачено добровільно 135915 грн.
Протягом звітного періоду Пирятинським районним судом розглянуто 6 (у тому числі задоволено 4) справи у порядку виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.
 
 З проведеного огляду даних судової статистики вбачається, що у 2016 році спостерігається тенденція до зменшення кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд до суду у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.
Огляд даних судової статистики свідчить про те, що Пирятинським районним судом у 2016 році  загалом забезпечено належний рівень здійснення правосуддя, з дотриманням вимог ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо захисту гарантованих Конституцією та законами України прав та свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави.
Однак, ще мають місце окремі недоліки, які негативно впливають на якість та оперативність судочинства. З цією метою  головою суду вживаються необхідні заходи  щодо покращення судочинства при розгляді    справ: із суддями та іншими працівниками суду постійно проводяться оперативні наради, на яких указується на недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства; аналізується судова практика тих суддів, які допускають неякісний розгляд судових справ та порушення процесуальних строків.