flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану обліково-статистичної роботи у І півріччі 2010 року

         Аналіз стану обліково-статистичної роботи у   І півріччі 2010  року

          На виконання плану роботи Пирятинського районного суду проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи у суді.
           З метою реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи Пирятинський районний суд здійснив комплекс заходів щодо забезпечення достовірності, об'єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу суду з основної діяльності.
           Обліково-статистична робота у суді ведеться у цілому відповідно до діючих нормативно-правових актів, що врегульовують питання діловодства та судової статистики.
           У своїй організаційній діяльності Пирятинський районний суд керується Інструкцією з діловодства у місцевому суді, Інструкцією щодо заповнення і подання форми статистичної звітності №1-ОП "Звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами кримінальних справ", Інструкцією щодо заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, Інструкцією щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Інструкцією щодо заповнення форми статистичного звіту №1-Л "Про розгляд загальними місцевими та апеляційними судами кримінальних справ за статтями 209,209-1,306 КК України, постановами колегії,, наказами, інструкціями та рекомендаціями Державної судової адміністрації України та відповідного територіального управління державної судової адміністрації, іншими нормативно-правовими актами.
Всі працівники апарату суду ознайомлені з нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства у суді. Організація діловодства та ведення обліково-статистичної роботи у суді відповідно до вимог Інструкції з діловодства забезпечується керівником апарату суду.

           Результати звітного періоду І півріччя 2010 року по складанню статистичних звітів, по якості заповнення статистичних карток на підсудних та інше у обліково-статистичній роботі виявили як позитивні, так і негативні сторони.
Первинні статистичні звіти про розгляд судових справ і матеріалів складаються на підставі відповідних документів первинного обліку справ.
        У суді проводиться перевірка стану обліково-статистичної роботи у суді (ведення первинного обліку справ, якості складання звітності, формування справ за номенклатурою тощо). Перевірка стану обліково-статистичної роботи у суді показала, що робота суду у даному напрямі у цілому відповідає встановленим Інструкцією та іншими нормативно-правовими актами вимогам. Проте, мають місце деякі недоліки, що негативно впливають на якість статистичної звітності. Зокрема, суддями не у всіх справах визначено категорію кримінальної та цивільної справи, за якою вона враховується у відповідному звіті суду - відповідно номер рядка не зазначений і в обліково-статистичній картці, в окремих обліково-статистичних картках заповнені не всі реквізити, або дані про рух справи заповнюються несвоєчасно.

            При перевірці якості та достовірності складання статистичних звітів про роботу суду встановлено, що у звіті за формою № 1 « Звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку кримінального судочинства» під час складання розділу 1 звіту невірно відображено залишок справ на початок звітного періоду, в результаті чого складено інформацію про зміну залишків.
          За результатами вивчення стану обліково-статистичної роботи проведено оперативні наради з працівниками апарату суду, на яких прийнято відповідні заходи по усуненню виявлених недоліків.
Програмне забезпечення дозволяє вводити інформацію по кримінальним справам (частково), по цивільним і адміністративним справам, по справам про адміністративні правопорушення, але звіт в автоматичному режимі формувався лише за формами № 3.
Програмою передбачені уніфіковані шаблони, у яких відповідальний працівник апарату суду вручну заповнює всі розділи форми звітності.
          На протязі І півріччя 2010 року судом підготовлено аналіз даних судової статистики за 2009 рік, аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ та обґрунтованості зупинення провадження цивільних справ за 2009 рік, інформацію про причини та підстави порушення процесуальних строків розгляду цивільних справ, що тривалий час не знаходять свого вирішення, узагальнення судової практики розгляду Пирятинським районним судом справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП за 2009 рік, аналіз причин закриття Пирятинським районним судом справ про адміністративні правопорушення за ст. 22 КУпАП та у зв’язку із закінченням строків давності накладення адміністративного стягнення, передбачених ст. 38 КУпАП у 2009 році.
З метою усунення недоліків в організації обліково-статистичної роботи і, зокрема, причин та умов їх виникнення судом виконано певний обсяг роботи з підвищення рівня обліково-статистичної роботи та діловодства, а також ужито низку заходів щодо її вдосконалення.
        Періодично у суді проводяться семінарські заняття з питань обліково-статистичної роботи, вивчення судового діловодства, а також висвітлення найбільш актуальних питань, що виникають під час реєстрації судових справ і матеріалів та складання звітів, вивчення нормативно-правових актів, що регламентують роботу апарату суду. Проведено заняття з працівниками канцелярії щодо аналізу помилок під час заповнення обліково-статистичних карток.
            Керівником апарату забезпечено контроль ведення документів первинного обліку, номенклатурних справ.
            З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів необхідно посилити контроль за веденням судової статистики, звернути увагу на своєчасність подання звітів та достовірність показників звітності про стан здійснення судом правосуддя, планувати і постійно проводити навчання з працівниками апарату судів, які займаються питаннями обліково-статистичної роботи та судової статистики. Також необхідно посилити контроль за веденням діловодства у суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку.
          Особам, відповідальним за складання статистичних звітів, крім вивчення інструкцій щодо заповнення форм звітності, приділяти увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України,. Кодексу адміністративного судочинства України, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів.
          У суді, після кожного звітного періоду проводиться аналіз стану обліково-статистичної роботи та стану здійснення правосуддя.