flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників Пирятинського районного суду Полтавської області

01 листопада 2017, 09:47

   

ПОГОДЖЕНО
загальними зборами
трудового колективу  
Пирятинського районного
суду 21 лютого 2012 року
  ЗАТВЕРДЖЕНО
 Наказом голови Пирятинського  
 районного суду
 Полтавської області
 від 21 лютого 2012 року № 8-о
 
 
 
 
ПРАВИЛА
внутрішнього трудового розпорядку для працівників Пирятинського районного суду Полтавської області
 
 
I. Загальні положення
 
 
1.1.  Згідно зі статтею 43 Конституції України кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або  на яку він погоджується.
Кожен має право на  належні безпечні й здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Громадянам гарантується захист від незаконного  звільнення.
Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
 
1.2. Правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників Пирятинського районного  суду Полтавської області (далі-Правила) розроблені на підставі Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників системи органів Державної судової адміністрації, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, затверджених наказом Державної судової адміністрації України 30.06.2004 року №109-04 з урахуванням вимог Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу», «Про засади запобігання та протидії корупції».
 
          1.3. Правила внутрішнього трудового розпорядку  мають на меті зміцнення трудової та виконавської дисципліни,  правильну організацію праці,  повне і  раціональне використання робочого часу, підвищення якості і продуктивності праці серед працівників Пирятинського районного суду Полтавської області.
              Трудова дисципліна забезпечується методами переконання та заохочення до сумлінної праці. До порушників  дисципліни  застосовуються заходи дисциплінарного впливу.
 
           1.4. Всі питання пов’язані з  застосуванням даних Правил внутрішнього трудового розпорядку  вирішуються головою суду в межах повноважень  наданих йому статті 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та керівником апарату відповідно до положень статті 149 цього Закону.
           
 
II. Порядок прийняття  та  звільнення працівників суду.
 
            2.1. Призначення на посади та звільнення з посад працівників здійснюється відповідно до Конституції України, Законів України «Про державну службу», «Про судоустрій і статус суддів»,  діючого трудового законодавства.
           Держава забезпечує громадянам вільний вибір виду роботи і професії  з урахуванням інтересів суспільства. Робітники і службовці реалізують своє право на працю шляхом укладення трудового договору.
 
          2.2. Працівники суду приймаються на роботу керівником апарату суду.  На посади державних службовців особи призначаються наказом керівника апарату на конкурсній основі  відповідно до вимог статті 15 Закону України “Про державну службу”, крім випадків, коли законами України передбачено інше.
               Повідомлення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад,  термін подання заяв для участі в конкурсі, кваліфікаційні та професійні вимоги до кандидатів здійснюється через засоби масової інформації не пізніше місяця до встановленої дати проведення конкурсу.
    Після подання документів кандидатам надається можливість отримати відповідну інформацію щодо особливостей умов праці.
Конкурс проводиться відповідно до Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців Пирятинського районного суду.
Спеціальна перевірка здійснюється відповідно до Порядку організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого Указом Президента України від 25 січня 2012 року.
При зарахуванні на державну службу особи приймають Присягу державного службовця.
 
           2.3. Прийняття працівників на посади, що не є державною службою, здійснюється у відповідності з чинним законодавством України про працю.
 
2.4. Під  час укладення трудового договору громадянин зобов’язаний подати:
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- трудову книжку, оформлену у встановленому порядку;
- диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку;
- довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру.
 
Особи, які бажають взяти участь у конкурсі на заміщення вакантної посади державного службовця  подають заяву, особову картку форми  П-2ДС з відповідними додатками та фотокарткою, автобіографію, копію документів про освіту, декларацію про доходи зобов’язання  фінансового характеру та майновий стан щодо себе та членів сім’ї  за попередній рік; документи про науковий ступінь, вчене звання, підвищення кваліфікації та їх копії; підписане претендентом попередження про встановлені законодавством України обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та її проходженням, а також документ про ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця;  направлення на роботу у разі, якщо таке видавалось.
 
Під час укладення трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості та документи, подання яких не передбачено чинним законодавством України.
 
       Зарахування на роботу, без пред’явлених документів не допускається.
       Зарахування на роботу, а також переведення по роботі та просування по державній службі оформляється наказом керівника апарату Пирятинського районного суду. Наказ оголошується працівникові під особистий підпис.
 
         2.5.Призначення на посаду помічника судді здійснюється без конкурсного відбору на підставі письмового подання судді керівником апарату відповідного суду.
         У поданні на призначення помічника судді зазначаються: прізвище, ім'я та по батькові, дата народження претендента, громадянство, займана на час подання посада, посада на яку рекомендується претендент, володіння державною мовою.
До подання додаються особиста заява претендента та інші документи, передбачені законодавством про державну службу.
         Претенденту на посаду помічника судді за поданням судді може встановлюватись випробовування в порядку, визначеному Законом України "Про державну службу".
         Для осіб, які претендують на посаду помічника судді, може проводитися стажування з метою набуття ними практичного досвіду, перевірки професійного рівня і ділових якостей цих осіб.
         Керівник апарату може відмовити судді в задоволенні подання про призначення на посаду помічника судді у випадку, коли претендент не відповідає вимогам, установленим частиною 2 статті 151 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", статтею 12 Закону України "Про державну службу".
 
           2.6. При призначенні працівника на посаду або при переведенні в установленому порядку на іншу посаду необхідно:
- ознайомити працівника із структурою суду, правилами поведінки працівника суду, Правилами внутрішнього трудового розпорядку Пирятинського районного суду;
- ознайомити працівника з посадовою інструкцією, умовами праці, роз’яснити працівнику його функціональні обов’язки і права;
-  надати працівнику робоче місце, провести з ним інструктаж з техніки безпеки та протипожежної охорони,
-  державних службовців ознайомити з «Загальними правилами поведінки державних службовців».
 
            2.7. На осіб зарахованих на роботу вперше, заповнюється трудова книжка не пізніше 5 днів після прийому на роботу.
            Трудові книжки зберігаються як документи суворої звітності. Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на консультанта з кадрової роботи.
Ведення  трудових книжок здійснюється  згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, установах і організаціях, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту  і Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня  №58.
 
          2.8. Під час укладення трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається.
Умова про випробування неодмінно повинна бути вказана в наказі про прийняття на роботу. Строки випробування не повинні перевищувати строків передбачених чинним законодавством України.
 
           2.9. Громадяни, які вперше зараховуються на державну службу приймають Присягу державного службовця відповідно до статті 17 Закону України «Про державну службу». Власноруч підписаний текст Присяги зберігається в особовій справі.
 
            2.10.Помічник судді може бути звільнений з посади з дотриманням вимог законодавства про працю та Закону України "Про державну службу" на підставі заяви про звільнення за власним бажанням або  за мотивованим поданням судді, а у випадку тривалої відсутності судді (тривале відрядження, відсторонення судді від посади, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною тощо) – за наказом керівника апарату відповідного суду. 
         У разі припинення повноважень судді відповідного суду помічник судді звільняється із займаної посади з дотриманням гарантій, передбачених законодавством.
          2.11.У випадку тривалої відсутності судді (тривале відрядження, відсторонення судді від посади, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною тощо) помічник судді може тимчасово виконувати обов’язки помічника іншого судді, про що на підставі особистої заяви помічника судді та подання відповідного судді видається наказ керівника апарату суду.
Крім того, у випадку тривалої відсутності судді (тривале відрядження, відсторонення судді від посади,  відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною тощо) на помічника судді за його згодою наказом керівника апарату суду може бути  покладено тимчасове виконання обов'язків працівника апарату суду.  
          У разі відсутності згоди помічника виконувати обов'язки помічника іншого судді або працівника апарату суду його може бути звільнено з посади на підставі пункту 6 статті 36 Кодексу законів про працю України.
         2.12. Якщо помічник судді не згоден із продовженням перебування на державній службі на час виконання суддею повноважень судді відповідного суду, йому може бути запропоновано іншу посаду в суді за наявності вакантних посад в апараті суду, або він підлягає звільненню з посади на підставі пункту 6 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.
          За умови неможливості переведення працівника за його згодою на посаду помічника судді або іншу посаду в апараті суду він підлягає звільненню на підставі пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України з дотриманням вимог трудового законодавства.
            2.13. Припинення трудового договору може мати місце лише з підстав, передбачених чинним законодавством.
            Працівники Пирятинського районного суду мають право розірвати трудовий договір зі своєї ініціативи, попередивши про це керівника апарату за два тижні.
 
           2.14. Крім загальних підстав розірвання трудового договору, передбачених Кодексом законів про працю України, державна служба припиняється у разі:
             - порушення умов реалізації права на державну службу;
            - недотримання пов‘язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених ст.16 ЗУ «Про державну службу»;
             -  досягнення державним службовцем граничного віку перебування на державній   службі;
             - виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі;
             -  відмова державного службовця від прийняття або порушення Присяги державного службовця;
                   -  неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених ст.13 Закону України  «Про державну службу»;
             -    недотримання вимог Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції».
 
              Причина звільнення має бути зазначена в точній відповідності з формулюванням чинного трудового законодавства із посиланням на статтю (пункт) Кодексу законів про працю.
             Перед розірванням трудового договору працівник зобов’язаний повністю розрахуватися за одержані ним матеріальні цінності, повернути службове посвідчення
             При звільненні відповідального працівника всі невиконані службові документи передаються для виконання іншій особі,  визначеній головою суду чи керівником апарату, з послідуючою відміткою в реєстраційних документах.
             Днем звільнення вважається останній день роботи.
 
III. Основні обов'язки  та  права  працівників  суду
 
3.1. Працівники суду мають право:
 
- користуватись правами і свободами, які гарантуються громадянам України Конституцією  та  законами України;
 
- на повагу особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе з боку  керівників, співробітників і громадян ;
 
- вимагати затвердження головою суду чітко визначеного обсягу службових повноважень за посадою ( для державних службовців );
 
- брати участь у розгляді питань і прийнятті відповідних рішень у межах своїх повноважень;
 
- на оплату праці залежно від посади, яку він займає, рангу, який йому присвоюється (якщо він державний службовець), досвіду та стажу роботи;
 
- на просування по службі з урахуванням кваліфікації та здібностей, сумлінного виконання своїх обов'язків, участь у конкурсах на заміщення посад більш високої категорії;
 
- вимагати службового розслідування з метою зняття безпідставних, на думку працівника, звинувачень або підозри;
 
- на здорові, безпечні та належні для високопродуктивної роботи умови праці;
 
- на соціальний і правовий захист відповідно до їх статусу;
 
- захищати свої законні права та інтереси у вищих  державних органах та у судовому порядку.
         Працівники суду мають також інші права відповідно до чинного законодавства України.
 
 
          3.2. Основними обов'язками працівників Пирятинського районного суду є:
 
      -   додержання Конституції України та інших актів законодавства України;
 
     -   забезпечення ефективної роботи суду;
 
    -   недопущення порушення прав і свобод людини і громадянина;
 
    -  дотримання трудової і виконавчої дисципліни, що є основою порядку в районному суді, своєчасно з’являтися на роботу, дотримання встановленої тривалості робочого часу;
 
    -  своєчасне і точне виконання своїх функціональних обов’язків,  вказівок голови суду та керівника апарату  і рішень Державної судової адміністрації України, місцевих державних органів;
 
      -  ввічливо та толерантно ставитись до громадян, які звернулися до суду;
 
     -  зберігати державну таємницю, інформацію про громадян, що стала їм відома під час виконання службових обов’язків, а також іншу інформацію, яка згідно з законодавством не підлягає розголошенню. Зміст службових документів не підлягає розголошенню; 
 
     - дотримуватись культури робочого місця, тримати на робочому столі лише документи потрібні для роботи. Виходячи з кабінету закривати двері. Брати додому будь-які службові документи забороняється;
 
     -  при виконанні службових обов’язків не допускати бюрократизму, відомчості, тощо.     Діяти виключно в межах своїх повноважень, визначених посадовими інструкціями, проявляти уважність, чемне ставлення до громадян , які звертаються до суду для вирішення тих чи інших питань;
 
     -  утримуватись від дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби і негативно вплинути на репутацію службовця;
 
     -  систематично підвищувати виробничу кваліфікацію;
 
     - виховувати в собі необхідні ділові якості, вміти знаходити найпростіші і найекономніші вирішення будь-яких завдань;
 
    - вміти складати документи короткі по формі та вичерпні за змістом, ретельно відредаговані, чіткі і якісні;
 
    -  знати порядок здійснення діловодних процесів, викладених у Інструкції з  діловодства в загальному місцевому суді, мати необхідні навички для ведення діловодства;
 
    - дотримуватись вимог техніки безпеки, виробничої санітарії та гігієни праці, протипожежної безпеки, утримувати в чистоті своє робоче місце, а також дотримуватись порядку і чистоти в приміщенні Пирятинського  районного суду.
забезпечення ефективної роботи суду;
 
     - діяти тільки в межах своїх повноважень.
 
 
IV. Основні обов'язки  адміністрації суду
 
            4.1. Адміністрація суду зобов’язана :
 
-    неухильно дотримуватись вимог законодавства про працю;
 
-   належним чином організовувати роботу працівників суду, щоб кожен із них працював за фахом і кваліфікацією і мав  закріплене за ним робоче місце;
 
-  затвердити посадову інструкцію на кожну посаду державного службовця згідно штатного розкладу;
 
-    забезпечити  здорові й безпечні умови праці;
 
-    постійно зміцнювати  трудову і виконавську дисципліну;
 
- постійно контролювати дотримання працівниками  вимог  із техніки безпеки,  протипожежної безпеки відповідно до законодавства;
 
- контролювати  виконання  працівниками суду вимог законодавства, правил внутрішнього розпорядку, застосовувати до порушників дисципліни заходи дисциплінарного впливу;
 
- підвищувати роль морального стимулювання праці, заохочувати працівників, забезпечувати накопичування, поширення досвіду роботи;
 
-  забезпечувати  систематичне підвищення кваліфікації працівників, створювати необхідні умови  для суміщення роботи з навчанням у закладах освіти;
 
-   уважно ставитьсь до потреб і запитів працівників суду;
 
-  забезпечити використання наданої ТУ ДСА в Полтавській області оргтехніки та інших матеріальних цінностей за призначенням.
 
   4.2. Адміністрації забороняється приховувати факти та обставини, що становлять загрозу для життя, здоров‘я і безпеки працівників суду.
 
 
V. Робочий час  та час відпочинку
 
         5.1 Нормальна тривалість робочого часу працівників суду не може перевищувати 40 годин на тиждень. Установлюється п‘ятиденний робочий тиждень з двома вихідними.
 
         5.2. Початок роботи в Пирятинському районному суді о 8 годині ранку. Перерва на обід з 12 до 13 години. Закінчення роботи о 17 годині 15 хвилин.
 
      Перерва не включається в робочий час. Працівники суду використовують час перерви на свій розсуд, на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. Працівникам суду забороняється залишати робочі місця без дозволу голови суду та керівника апарату.
 
     5.3. В передвихідні та передсвяткові дні робочий день закінчується о 16 годині. 
 
     У відповідних випадках тривалість робочого дня, в тому числі початок і закінчення щоденної роботи та обідньої перерви визначається керівництвом Пирятинського районного суду з дотриманням встановленої чинним законодавством тривалості робочого часу.
 
      5.4. Ведення табелю обліку робочого часу працівників Пирятинського районного суду покладається на консультанта з кадрової роботи.
 
5.5. Надурочні роботи для працівників, як правило не допускаються. Застосування  надурочних робіт може проводитися лише у виняткових випадках, передбачених чинним законодавством.
 
     Відповідно до статті 20 Закону України “Про державну службу” для виконання невідкладної і непередбаченої роботи працівники Пирятинського районного суду зобов’язані за розпорядженням керівника апарату з’явитися на роботу у вихідні, святкові і неробочі дні, робота за які компенсується відповідно до чинного трудового законодавства.
 
       За наказом керівника апарату працівники Пирятинського районного суду можуть бути відкликані із щорічної та додаткової відпустки. Частина невикористаної відпустки, яка залишилась, надається працівникові у будь-який інший час відповідного року чи приєднується до відпустки у наступному році.
 
5.6. Забороняється у робочий час:
 
- відривати працівників Пирятинського районного суду від їх безпосередньої роботи, викликати або відволікати для виконання громадських доручень та інших робіт, що не входять в функціональні обов’язки працівника;
 
- скликати збори, засідання та інші подібні наради в громадських справах.
 
5.7. Черговість надання щорічних відпусток та додаткових оплачуваних відпусток, передбачених статтею 35 Закону України “ Про державну службу ” працівникам Пирятинського районного суду встановлюється головою суду та керівником апарату. Графік відпусток складається на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року і доводиться до відома всіх працівників суду.
 
5.8.Надання відпусток суддям оформляється наказом голови суду.
 
5.9. Надання відпусток працівникам апарату суду оформляється наказом керівника апарату. Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.  
        
5.10.Відповідно до статті 35 Закону України "Про державну службу" державним службовцям надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою допомоги для оздоровлення у розмірі, передбаченому законодавством. Державним службовцям, які мають стаж роботи понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю:
 
Стаж державного службовця 
 
10 
 
11 
 
12 
 
13 
 
14 
 
більше 15 
 
Кількість календарних днів додаткової відпустки 
 
 
 
 
11 
 
13 
 
15 
 
 
5.11. Працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі, надаються додаткові оплачувані відпустки в зв‘язку з навчанням на підставі виклику учбового закладу та заяви працівника.
 
5.12. Прибиральниці службових приміщень надавати  щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю  4 (чотири) календарні дні відповідно до  постанови Кабінету міністрів України  від 17.11.1997 року № 12/90
 
5.13. Працівникам суду, які мають дітей надавати додаткові соціальні відпустки у відповідності  до  законодавства України.
 
 
 VI. Заохочення за успіхи в роботі
 
 
6.1. За зразкове виконання службових обов’язків, хороші ділові якості, високу продуктивність праці, тривалу і бездоганну працю та інші досягнення у роботі до працівників Пирятинського районного суду  за поданням голови суду або керівника
 
апарату ( Наказ ТУ ДСА в Полтавській області №23 від 21.10.2004 р.)  можуть застосовуватися такі заохочення:
 
 - оголошення подяки;
 
 -  нагородження почесною грамотою;
 
 - видача грошової винагороди в розмірі та порядку передбаченому чинним законодавством.
 
        6.2. За виконання особливо відповідальних завдань державним службовцям Пирятинського районного суду може бути присвоєно черговий ранг достроково в межах відповідної категорії посади;
 
        6.3.  За особливі трудові заслуги працівники Пирятинського районного суду можуть бути представлені до державних нагород та присвоєння почесних звань;
 
        6.4. Заохочення оголошується наказом і доводяться до відому колективу та заноситься в трудову книжку працівника. 
 
 
VII. Відповідальність за порушення трудової дисципліни
 
        7.1. Порушення трудової дисципліни, невиконання своїх службових обов’язків, ухилення від роботи тягне за собою накладення дисциплінарних стягнень.
 
        7.2. За порушення трудової дисципліни, цих Правил,  відповідно до статті 147 Кодексу Законів про працю до працівників суду можуть застосовуватися такі заходи стягнення:
- догана;
- звільнення.
 
       Звільнення, як вид дисциплінарного стягнення, застосовується при систематичному невиконанні працівником без поважних причин своїх посадових обов’язків та Правил внутрішнього трудового розпорядку, якщо до цієї особи раніше застосовувалися заходи дисциплінарного або громадського впливу, а також за  прогул без поважних причин.
 
        7.3. До державних службовців, крім стягнень вказаних вище, можуть застосовуватися  заходи дисциплінарного впливу,  зокрема затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або призначенні на вищу посаду, попередження про неповну службову відповідність, усне зауваження.
 
       7.4. Керівництво районного суду має право замість застосування заходів дисциплінарного впливу, передавати питання про порушення працівником трудової дисципліни на розгляд  трудового колективу.
 
        7.5. Дисциплінарні стягнення застосовуються безпосередньо після виявлення проступку, але не пізніше місяця після його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.
 
      Дисциплінарне стягнення не може бути накладено пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.
 
       7.6. При накладенні дисциплінарного стягнення повинні враховуватися ступінь тяжкості вчиненого проступку, розмір заподіяної шкоди, обставини, за яких вчинено проступок, попередня робота і поведінка працівника.
 
       7.7. Дисциплінарні стягнення оголошуються наказом і повідомляється працівникові під розписку в триденний строк. Наказ доводиться до відома всіх працівників суду. Протягом дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.
 
        7.8. Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.
 
       7.9. Керівник апарату Пирятинського районного суду, з своєї ініціативи чи за клопотанням трудового колективу,  може видати наказ про зняття накладеного стягнення до закінчення одного року, якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни та проявив себе як сумлінний працівник.
 
                                                                        * * *
  
       Правила внутрішнього трудового розпорядку працівників Пирятинського районного суду Полтавської області доводяться до відома всіх працівників суду під особистий підпис і вивішуються на видному місці.